Războiul din Ucraina este un conflict militar, dar în aceeași măsură este și un război economic. Este un război care a dus la pierderi extrem de importante în economia Ucrainei și care a condus la creșterea inflației nu doar în Ucraina, dar și în Europa. Evident, și România se află în această situație.
Dar nu putem ca stat – președintele, guvernul, parlamentul – doar să ne mulțumim să indicăm vinovatul, să arătăm cu degetul spre Rusia și Putin, și apoi să spunem că nu aveam ce să facem. N-am putut să oprim războiului, dar cu siguranță putem acționa pentru reducerea efectele sale asupra țărilor noastre și ale populației.
Războiul afectează securitatea alimentară la nivel global. Ce se va întâmpla în România? Rămânem fără alimente? Cu siguranță nu. Mai mult, România trebuie să gândească în perspectiva de a fi un sprijin important la nivel regional, european, pentru securitatea alimentară. Poziția geostrategică la Marea Neagră, unde avem portul Constanța, dar mai ales potențialul agricol uriaș al țării noastre trebuie valorificate mai mult și mai rapid ca niciodată.
România nu riscă în acest moment să rămână fără provizii. Provocarea este legată de controlul prețului la alimente. România are nevoie de un plan de reducere a riscurilor legate de securitatea alimentară și stabilirea unui sistem de management al crizelor privind capabilitatea de răspuns specifică sectorului agricol și al industriei alimentare, însă măsurile luate pe repede înainte nu vor produce efectele dorite, ba dimpotrivă, vor crea și mai mult haos în rândul operatorilor economici.
Agricultura, în România, este și poate fi un motor și mai puternic pentru economia națională. Exploatațiile agricole trebuie valorificate la capacitate mult mai mare, trebuie găsite soluții pentru sistemul de irigații, pentru că în fiecare an avem probleme cu seceta. De asemenea, este foarte important să investim în activități de cercetare agricolă, inovare și agricultură inteligentă.
La comisia de Agricultură din Senatul României avem toată disponibilitatea să creăm un cadru normativ care să sprijine soluțiile cele mai bune.
Sunt convins că dincolo de fața urâtă a războiului, acest moment critic poate reprezenta și o oportunitate pentru a face ceea ce nu s-a făcut până acum: accelerarea redresării agriculturii în România. Așa cum abia acum, din cauza războiului, a fost adoptată legea offshore, poate statul român iese din amorțeală și va duce agricultura la potențialul enorm pe care țara noastră îl are.